Απόφαση της συνέλευσης της Λαϊκής Επιτροπής

Με επιτυχία έγινε την Δευτέρα 1/10/2012 η Συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής Ηρακλείου. Πέρα από το κείμενο-κάλεσμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η κουβέντα υπήρξε η εισαγωγική ομιλία εκ μέρους της γραμματείας που περιείχε, απολογισμό της δράσης της Γραμματείας και των δράσεων της Λαϊκής Επιτροπής όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτοκριτική της δουλειάς της, προβολή των νέων συνθηκών και σχεδιασμό δράσης για το επόμενο διάστημα. Έγιναν τοποθετήσεις από διάφορους συναγωνιστές και αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκε από την Λαϊκή Επιτροπή για το επόμενο διάστημα είναι:

 1. Τετάρτη 10/10 με κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ  κινητοποίηση στην Εφορία για την φοροληστεία
 2. Περιοδείες σε παιδικούς Σταθμούς και Σχολεία 11-15/10/12 ομάδα της Λ.Ε. για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι χώροι
 3. 15/10 αγωνιστική παρέμβαση στη ΔΕΗ Κηφισιάς (ξαναμαζεύουμε τα χαράτσια στην αίθουσα της Εθνικής Αντίστασης, στο Πολύκεντρο, όλες τις καθημερινές 18:00-20:00)
 4. Μετά τις 15/10 θα προσδιοριστεί αγωνιστική παρέμβαση στα ιατρεία του ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.
 5. Μαζικοποίηση της Επιτροπής Ανέργων (Υπεύθυνος : Τάκης 6972820080)
 6. Νέα Συνέλευση : θα προσδιοριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΛΑΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  01/10/2012

Από την τελευταία μας συνέλευση μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που λόγω των εκλογών και των καλοκαιρινών «διακοπών» αντικειμενικά δυσκολευτήκαμε να πραγματοποιήσουμε νωρίτερα τη σημερινή μας συνέλευση. Στο μικρό χρόνο ζωής που έχει η Λαϊκή Επιτροπή με την συμβολή των αγωνιστικών φορέων που την συγκροτούν αλλά και εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα, πήρε πολλές πρωτοβουλίες και προχώρησε σε αγωνιστικές κινήσεις για διάφορα λαϊκά προβλήματα  που δημιουργήθηκαν εξαιτίας  αντιλαικών πολιτικών που προωθούνταν από τις διάφορες αστικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις που τις διαδέχτηκαν.

Με πρωτοβουλία της Λ.Ε. έγιναν

 1. Τρείς πορείες (1 με την Λ.Ε. Ν.Ιωνίας και 2 στο Ηράκλειο) εν’ όψει μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων
 2. 2 παραστάσεις στη ΔΕΗ της Κηφισιάς και 1 στις τεχνικές υπηρεσίες στην Αλσούπολη μαζί με την Λ.Ε. Ν. Ιωνίας για τα χαράτσια
 3. Εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ με ενημερωτικό υλικό και κάλεσμα για συσπείρωση στην επιτροπή ανέργων Ηρακλείου που συστάθηκε πρόσφατα.
 4. Δύο κινητοποιήσεις στον ΟΑΕΕ για την σφράγιση των βιβλιαρίων των ΕΒΕ και για την απόδοση επιδόματος ανεργίας για αυτούς που έκλεισαν τα μαγαζιά τους μαζί με την Λ.Ε. Ν. Ιωνίας.
 5. Συμπαραστάθηκε στον μεγάλο απεργιακό αγώνα που έκαναν οι εργαζόμενοι στην Phonemarketing, και παράλληλα βοήθησε στην οικονομική ενίσχυση του αγώνα των απεργών
 6. Συγκέντρωσε χρήματα και υλικό για τον αγώνα των χαλυβουργών
 7. Συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος
 8. Συνέδεσε το ρεύμα σε σπίτια όποτε καλέστηκε  (3 σπίτια)
 9. Πραγματοποίησε δεκάδες εξορμήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα μαγαζιά, στα σχολεία.
 10. Πραγματοποίησε 2 συγκεντρώσεις σε γειτονιές (1 πλ. Γιαννετάκη και 1 Καναπίτσα)

Η Λ.Ε. συνέβαλε στην οργάνωση της πάλης για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Συσπείρωσε γύρω της έναν αριθμό εργαζόμενων. Χρειάζεται πολλή μεγάλη προσπάθεια και αξιοποίηση των συναγωνιστών που έχουν διάθεση να βοηθήσουν περισσότερο στην οργάνωση της δουλειάς της Λ.Ε. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δείξει η Λ.Ε. στο ζήτημα των ανέργων που πολλαπλασιάζονται και να διεκδικήσει από κοινού με την επιτροπή ανέργων το πλαίσιο πάλης των ανέργων για άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους κόντρα στο σύστημα της φιλανθρωπίας που τους αφοπλίζει και τους καταδικάζει στην ανέχεια.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΑΠΟ  ΕΔΩ  ΚΑΙ  ΠΕΡΑ

Μετά τις εκλογές η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο για τη λαϊκή οικογένεια. Η ανεργία καλπάζει στο 24% ενώ τα δήθεν μέτρα για την μείωσή της δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από να την ανακυκλώνουν. Κλιμακώνεται η ληστεία μέσω δεκάδων φόρων οι οποίοι επιβάλλονται ακόμα και σε άνεργους, συρρικνώνοντας κυριολεκτικά τα λαϊκά εισοδήματα. Ήδη, το δεύτερο χαράτσι της ΔΕΗ διανέμεται στα σπίτια με το λαό να αδυνατεί να το πληρώσει. Η Λ.Ε. καλεί και πάλι το λαό σε οργανωμένη άρνησης πληρωμής και να περιφρουρήσει την γειτονιά του για να μην επιτραπεί η διακοπή ρεύματος από τα συνεργεία της ΔΕΗ.

Στους παιδικούς σταθμούς η κατάσταση είναι δραματική, χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα έμειναν απ’ έξω, ενώ άλλα υποσιτίζονται λόγω των περικοπών, και στο δήμο μας το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι ακριβώς γνωστό. Εκείνο όμως που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν τροφεία που φτάνουν μέχρι και 350 €, ενώ οι άνεργοι αποτρέπονται από το να κάνουν αίτηση επειδή θα τους απορρίψουν.

Στα σχολεία λόγω της υποχρηματοδότησης των δήμων, που είναι συνυπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση, πολύ σύντομα δε θα έχουν λεφτά για πετρέλαιο και άλλες λειτουργικές ανάγκες του σχολείου (όπως να πληρωθούν φύλακες, καθαρίστριες κλπ). Ειδικά, για το Ν. Ηράκλειο σε δύο ειδικά σχολεία οι  μαθητές άλλων περιοχών που φοιτούν σε αυτά έχουν αποκλειστεί γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για την μεταφορά τους. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και γονείς μέσα στα σχολεία, με το κυριότερο πρόβλημα να είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αλλά και η ένωση γονέων και κηδεμόνων όχι απλά αδιαφορούν αλλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για να παίζουν το ρόλο του πυροσβέστη και να καταπνίγουν την όποια αγωνιστική πρωτοβουλία πάει να αναπτυχθεί στα σχολεία. Το ζήτημα της παιδείας είναι ένα από τα σοβαρότερα  που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα πλαίσια της επίθεσης που δεχόμαστε. Για αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανένα συναγωνιστή που έχει παιδιά στο σχολείο (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) η σημασία να συμμετέχει στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, για να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων και να πάρουν οι σύλλογοι αγωνιστική κατεύθυνση.

Είχαμε επισημάνει ότι η αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί με νέα μέτρα και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν υψωθεί ένα γερό ταξικό κίνημα που να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη και να βάλει τις προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική υπέρ των εργαζόμενου λαού. Σήμερα η συγκυβέρνηση φέρνει ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους όχι 11,5 δις όπως λέγανε αλλά πάνω από 14 δις, το οποίο θα οδηγήσει σε παραπέρα κτύπημα του βιοτικού επιπέδου του λαού και στα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Τι προωθείται;

 1.  Κατάργηση των απομειναριών του δώρου που έπαιρναν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.
 2. Νέα μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 2% μέχρι και 20%
 3. Μείωση στο εφάπαξ έως και 45%
 4. Μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη
 5. Μειώσεις στην επιχορήγηση των νοσοκομείων
 6. Απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημ. Υπαλλήλων
 7. Αύξηση των ενσήμων για κατώτατη σύνταξη από τα 4.500 στα 6.000
 8. Συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ
 9. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67
 10. Αύξηση στα εισιτήρια για τα μέσα μεταφοράς κατά 25%
 11. Πώληση ΔΕΚΟ και κρατικών εκτάσεων
 12. Κατάργηση του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή από 20-30% χωρίς να εκπίπτουν οι εισφορές προς ΟΑΕΕ
 13. Καθορισμός με νόμο του κατώτατου μισθού καταργώντας ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις και με στόχο να φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας
 14. Προωθούν την κατάργηση της αποζημίωσης για την απόλυση μέτρο που αν περάσει η ανεργία θα αυξηθεί αυτόματα κατά 10%

Απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία στάση αναμονής. Η μοναδική απάντηση είναι η οργάνωση του λαού στα σωματεία του και σε όλους τους αγωνιστικούς μαζικούς φορείς. Η πρώτη απάντηση δόθηκε με επιτυχία στη Γενική απεργία της Τετάρτης. Η σημαντική της επιτυχία σε μια σειρά κλάδους και εργοστάσια, οι ογκώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, μαρτυρούν ότι μέσα στους εργαζόμενους μεγαλώνει ο προβληματισμός για την διέξοδο από αυτή την κατάσταση, ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες αλλά και ότι τα αντεργατικά πακέτα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Η προετοιμασία της απεργίας έδειξε ότι πρέπει να δυναμώσει το μέτωπο με τις δυνάμεις εκείνες που προβάλλουν ως λύση τη πολιτική διαχείριση της κρίσης και ισχυρίζονται ότι είναι αποτέλεσμα ανικανότητας, κατοχής, χρέους κλπ. Όσο δυναμώνει η γραμμή της πάλης που φανερώνει ότι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των εργατών είναι ασυμβίβαστα θα αναδεικνύεται και ο χαρακτήρας των μέτρων αλλά και ότι αυτά δεν είναι προσωρινά γιατί ενιαία προωθούνται σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί όσες θυσίες και να κάνουμε, εμείς δε γλιτώνουμε από τα δεινά της οικονομικής κρίσης που απλώνεται σε όλη την ΕΕ. Οσο σκύβουμε το κεφάλι και αποδεχόμαστε τα μέτρα, τόσο θα μας ποδοπατούν. Τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Οι πολιτικές αυτές και τα μέτρα που τις συνοδεύουν δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του λαού της χώρα, με τα χρέη και τα ελλείμματα. Δε σώνουν κανέναν λαό από τα χειρότερα.

Έχουν στόχο αποκλειστικά και μόνο την ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Υλοποιούν την πάγια απαίτησή τους και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και πολλές δεκαετίες για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας για φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, για να στηρίζουν την κερδοφορία τους.

Είναι μέτρα που είναι αναγκαία μόνο για το κεφαλαίο, όχι για τους εργαζόμενους. Απορρέουν από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καθορίζει την πολιτική της με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων. Για αυτό και είναι ίδια και στην Ελλάδα και στην Ιταλία, την Ισπανία, τις άλλες καπιταλιστικές χώρες, ακόμη και σε όσες χώρες είναι έξω από την Ευρωζώνη και δεν έχουν κρίση.

Για αυτό δε φτάνει μόνο να καταγγείλουμε και να παλέψουμε να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά να παλέψουμε για να ανατρέψουμε τα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα επιβάλλουν. Δεν παλεύουμε για μια καλύτερη διαχείριση της αντεργατικής πολιτικής.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν αφορά ούτε την αντιμετώπιση της ανεργίας, ούτε τη βελτίωση της ζωής του λαού. Την απορρίπτουμε. Είναι ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία των λίγων, που στηρίζεται στα λεηλατημένα εισοδήματα και τα δικαιώματά μας, είναι κόλαση για το λαό. Για αυτό στόχος και επιδίωξη του κινήματός μας, των αγώνων μας δεν είναι η αναζήτηση της μιας ή της άλλης διαχείρισης του σάπιου συστήματος. Ούτε έως την Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να βρεθεί διαχείριση που θα κάνει τον καπιταλισμό φιλολαϊκό.

Τέτοιους διαχειριστές και συνταγές διαχείρισης, τέτοιους διαπραγματευτές μέσα στην στρούγκα της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς να θιγούν τα κέρδη και η ασυδοσία των καπιταλιστών γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, πολλούς. Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, συγκυβέρνηση Παπαδήμου και Σαμαρά στην Ελλάδα, Πρόντι, Ζοσπέν, Θαπατέρο, Μπερλουσκόνι, Μόντι, Ραχόι, Ολάντ και τόσους άλλους στην Ευρώπη χθες και σήμερα.

Είναι καιρός να πούμε τέρμα στους σωτήρες και στις αυταπάτες, να βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα και μετά να κλαίμε στα συντρίμμια.

Δεν ανεχόμαστε εμείς που παράγουμε όλο τον πλούτο να οδηγούμαστε στην εξαθλίωση για να σωθούν τα κέρδη των καπιταλιστών, να καταστρέφονται ή να λεηλατούνται πλουτοπαραγωγικές πηγές, να ληστεύεται ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη της χώρας μας, ο λαός μας και να γίνονται καταθέσεις στις Ελβετικές Τράπεζες.

Για αυτό δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος, δεν παζαρεύουμε τρόπους αποπληρωμής του, δε ζητάμε καλύτερα μνημόνια, δεν υπάρχουν τέτοια.

Απαιτούμε την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, την έξοδο της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη διαγραφή του χρέους. Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε δεκάρα.

Αγωνιζόμαστε για μια ανάπτυξη που κριτήριο της δε θα είναι το κέρδος, αλλά οι ανάγκες μας για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα Υγείας για τις οικογένειές μας, ξεκούραση κι ασφάλεια για το μέλλον. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Σπάμε το κλίμα μοιρολατρίας και φόβου που καλλιεργούν στο λαό, ο κάθε ένας από εμάς να σκεφτεί το εξής πότε κέρδισε ή φρέναρε κάτι ο λαός χωρίς να αγωνιστεί. Τι ζωή θα είχαμε αν σκύβαμε το κεφάλι πάντα στις ορέξεις του κεφαλαίου να σκεφτεί και από το πρόσφατο παρελθόν για παράδειγμα αν δεν υπήρχαν από το 2000 οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Γιαννίτση θα συζητάγαμε σήμερα καν για συντάξεις; Αν οι εργαζόμενοι στη Phonemarketing έσκυβαν το κεφάλι θα είχαν σήμερα συμβάσεις που ανταποκρίνονται στη ΓΣΕ ή θα έπαιρναν 120 ευρώ το μήνα; Αν πέρυσι δεν υπήρχαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών και των ταξικών δυνάμεων στους καθηγητές και τους δασκάλους θα είχαν φέτος βιβλία τα παιδιά; Αν δεν υπήρχε πέρυσι αυτό το μεγάλο κύμα απειθαρχίας και άρνησης πληρωμής των χαρατσιών θα αναγκάζονταν να κάνουν ένα σωρό τρίπλες για να το βάλουν στις εφορίες και ακόμα δεν κατάφεραν να το εισπράξουν και δεν θα το εισπράξουν.

Σκεφτείτε αν δεν υπήρχε αυτό το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης πόσα σπίτια θα ήταν χωρίς ρεύμα πόσες κατασχέσεις θα είχαν προχωρήσει . Άρα ο λαός έχει την δύναμη να ανατρέπει και στην πράξη τους νόμους τους και να έχει και μικρές νίκες. Σκεφθείτε λοιπόν αν ο λαός καταλάβει το μέγεθος της δύναμης του και ενταχθεί σε ένα κίνημα που αμφισβητεί στα ίσια την εξουσία των μονοπωλίων κάνοντας πέρα όλους τους συμβιβασμένους που τον καλούν να διαχειριστεί τη μιζέρια του τι νίκες μπορεί να πετύχει. Καθήκον καθενός από εμάς είναι παρά τις δυσκολίες να γίνει μπροστάρης στην οργάνωση του λαού να γίνει στήριγμα για αυτούς που θέλουν να σηκωθούν αλλά δεν ξέρουν πως, να δείξει το δρόμο της σύγκρουσης.  Στο αμέσως επόμενο διάστημα το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις αγωνιστικές οργανώσεις να αποφασίσουν νέα απεργιακή κινητοποίηση μέσα από συσκέψεις, συνελεύσεις κλπ. Στη κατεύθυνση αυτή η Λ.Ε. με το δικό της πρόγραμμα δράσης θα καλέσει τους εργαζόμενους και τις λαικές οικογένειες του Ηρακλείου να συσπειρωθούν στη Λ.Ε. και ταυτόχρονα να δώσουν τη μάχη μέσα και από τα σωματεία τους με αυτή τη γραμμή πάλης γιατί εκεί πραγματικά βρίσκεται η διέξοδος. Μόνο έτσι θα σπάσει ο φόβος.

Advertisements